Dags att börja förodla chili
Ljuset börjar sakta komma tillbaka och förhoppningsvis så är det inte allt för långt kvar tills våren börjar komma. Nu är det dags att börja förodla och jag älskar verkligen känslan som är förknippad med att få börja förbereda och planera odlingen inför våren och sommaren. Samma känsla som när tulpanerna dyker upp i butiken, ett tidigt vårtecken.
De första fröna som ska i jord är chilifrön. Vi använder massor av habanero chili i vår matlagning så i år tänkte vi satsa på att försöka odla många plantor av den + en rolig röd chili som jag fick av min kollega Ulrica som jag sparat lite frön ifrån. Habanerofröna har jag tagit från torkade chilis som vi köpt i matbutiken, vi får se hur det fungerar.
Förra året 2015 odlade vi en vanlig chili som heter “Cilipeppar Lombardo”, en ganska mild och lite tråkig chili smakmässigt så vi har haft dem torkade som dekoration i fönstret istället för att äta dem. Vi sådde den 24 mars och omplanterade till större krukor 19 april och till större krukor senare i juni, det blev en ganska sen skörd så iår sätter jag fröna en månad tidigare.
När ska chili sås?
Chili har en ganska lång utvecklingstid, så för att de hinner växa sig stora och starka innan de ska ut till växthuset eller uteplatsen, bör man starta redan i februari-mars. Dagens datum är 21 februari så får vi se när skörd blir i år, kanske augusti.
Hur ska chili sås och förodlas?
Så ytligt, bara ett par milimeter i lätt fuktad såjord i miniväxthus eller i små krukor. Jag sår 1 frö per kruka i miniväxthus, tryck till jorden lite så det blir kontakt mellan frö och jord. Vattna rikligt med en sprayflaska, lägg på ett lock och placera sådden varmt, gärna 24-26 grader. Vi har inte 24 grader i lägenheten utan mer ca 20-23 grader men det bör gå bra ändå, fröna ska gro från 20 grader (det ska inte vara under 18 grader).
Fortsätt vattna så jorden alltid är fuktig, de får inte torka ut och om det bildas mycket kondens på växthuset så lufta. I början bör locket vara på, men man kan börja glänta på det innan plantorna slår i taket för att senare ta bort det helt.
Omplantering
När plantorna är hanterbara och fått de första riktiga bladen, planteras de om till kraftigare blomjord i egna krukor. Man kan blanda i 30% pelit i jorden som är ett vulkaniskt material och som ser ut lite som söndersmulad frigolit, det blir då en luftig jord som rötterna kan växa i.
Efter omplantering behöver plantorna mycket ljus, men akta för direkt sol som lätt kan döda de späda plantorna. Placera gärna svalt med ljust. Ha gärna en odlingslampa eller lysrör över plantorna.
Börja gödsla med flytande, ekologisk grönsaks/tomatgödsel enligt instruktion på flaskan ca 1 månad efter omplantering.
När det kommer små vita blommor brukar jag pollinera dem genom att pilla lite med fingret i blommorna så man sprider pollen.
Utplantering
Utplantering kan ske när det är som kallast 8 grader på natten. Avhärda plantorna innan utplantering.
Flerårig
Chiliplantan är flerårig och man kan övervintra den, det kan behövas extra belysning under vintern men om man vattnar den och sköter om den ger den en tidig skörd året därpå.
Bilden ovan är från en dekorationschili vi köpte i augusti, den hade chilis när vi köpte den som torkade under vintern och nu i februari har vi fått några nya chilis och en hel del blommor som är på gång. Vi har inte haft någon växtlampa utan bara vattnat den under vintern. Vi får se om våra egenodlade habaneros kan övervintra nästa vinter.
Hur det går…
Det tog ca en vecka innan små plantor började titta upp ur jorden. Lådan stod i fönstret på dagen och på köksbänken under lysröret på kvällen. Vet inte om de fått för mycket ljus men det visar sig, läste att optimalt är 14 timmar per dag. Den 5 mars planterade jag om några av plantorna till en annan odlingslåda då de slog i taket på locket. Samtidigt planterade jag några nya habonaros cilis och några tomatfrön. Det kanske är lite tidigt att så tomaterna nu men jag testar, rekommendationen är annars 8-10 veckor innan utplantering och i slutet av mars om man inte har växtlampa.